Kóstold meg Pécset!
Kóstold meg Pécset!
promo / 2025-07-01 ételital
Pécsiként illik képben lenni azzal, hogy saját borvidéke van a városnak, és az nem a villányi, hanem igen, a pécsi borvidék – nemhiába fonódott össze a tüke szó a pécsiséggel. Egykoron az számított tükének, igazi pécsi polgárnak, akinek volt szőlője a város határában.

A pécsi borvidékről a tudást szerencsére nem csak a történelemkönyvekből lehet megszerezni, hanem hosszúhetényi, mohácsi, szajki, versendi pincékben, évről évre aktualizálva azt – meg persze a pécsi Vasutas Fröccsöldében és Borkertben, ahol idén nyáron is lehet kóstolni pécsi pincészetek borait. És nemcsak a borlapról, hanem egy konkrét kóstolósor segítségével, kényelmesen, a saját tempónkban.

Ennek a menete az, hogy a tulajdonos, a pécsi boros élet évtizedek óta ismert alakja, Jobbágy Kornél először lekóstolja a mezőnyt, majd összeválogatja az aktuálisan legizgalmasabb tételeket, hogy aztán ezt a nyolc vagy akár kilenc bort két héten keresztül végig lehessen inni. Kóstolónyit adnak belőlük, mivel nyár van, főleg fehéreket – így azért elég pontos képet lehet kapni arról, mit tud épp a borvidék.

A most futó kóstolósor ráadásul egyszerre mutatja be a mát és a múltat. Egyrészt debütálnak a mohácsi Planina Borház, azaz Horváth Zoltán friss 2024-esei – három fehér, köztük a közönségkedvenc Borka királyleányka, illetve egy rozé. Másrészt pedig a hosszúhetényi Szabó Zoltán archív, gyakorlatilag már csak Kornélnál elérhető 2018-2022 közötti borai is terítékre kerülnek – köztük egy legendás 2018-as Furmint. Hogy szinkronban legyenek az idősíkok, a sort egy 2022-es mohácsi vörös zárja.

Aki ismeri a pécsi borvidéket, csettinthet most elégedetten, és elindulhat a Vasutasba, aki pedig még nem, az azért induljon neki: ritka, hogy ennyire alapos és élvezetes bevezetést kapjunk Pécsbe!

Vasutas Borkert és Fröccsölde

Pécs, Váradi Antal utca 7/2

06-30-858-7494

lokál
HR-Rent
 
súgó
14. Ördögkatlan
 
lokál
Portré: Gajcsi Blanka