Kockás, Hahota, Kretén - Pécsről indultak újra a képregénylegedák
Kockás, Hahota, Kretén - Pécsről indultak újra a képregénylegedák
Papp András / 2021-04-19 lokál
Pécs szomszédságában, Pécsudvardon készülnek a magyar képregényújságok legmenőbb darabjai. A kiadóhoz több legendás lap tartozik, mi most a Kockás szülőatyjával, Gyöngy Balázzsal beszélgettünk. 

Honnan jött az ötlet, hogy feltámaszd halotti poraiból a legendás Kockást? 

2017 tavaszán apám, Gyöngy Kálmán megjelentette a Hahotát és a Hahota pörgetőt. A fogadtatás várakozáson felüli volt. Mivel a mi cégünk is újságszerkesztéssel, újságkiadással foglalkozik, párommal, Szekeres Mártival – aki nem mellesleg kiadónk, a pécsudvardi székhelyű Vitanum Kft vezetője – elkezdtünk gondolkodni azon, hogy mi lehet még olyan, szórakoztató kiadvány, ami hasonló nosztalgikus érzelmeket vált ki, mint a Hahota. Egyik volt a Kretén című szatirikus lap (amit szintén kiadtunk már azóta) a másik pedig a Kockás Képregényújság. Ezidőtájt dolgoztunk együtt  Szalay Kristóffal a saját német nyelvű képregény, illetve karikatúra alapú nyelvkönyvén, a Deutsch mit comics-on. Feltettem neki a kérdést, hogy volna-e kedve bábáskodni a Kockás ujjászületésénél. Szinte azonnal igent mondott. Mivel alapvetően nem vagyok képregényfogyasztó, ezért Kristóf óriási segítségemre volt a kezdeti és a későbbi szerkesztési folyamatokban is. Számos elfoglaltsága miatt néhány hónapja átadta a stafétát Nagy Krisztián műfordítónknak, aki ugyanolyan elánnal folytatja a munkát. 

Gyerekkori emlékek miatt inkább idősebbek veszik a lapot vagy vannak fiatal olvasók is?  

A szerkesztést éppen az teszi nehézzé, hogy nem lehet pontosan tudni, melyik korosztálynak készítjük a lapot. Levelekből, a Facebook csoportunkból (Kockás Képregények) és egyéb visszajelzésekből arra következtetünk, hogy a Kockás az örökölt generációval és az új fiatal olvasókkal egy igazi családi képregénylap lett. A szülő, aki ezen nőtt fel, megvásárolja, majd elolvasás után továbbadja a gyerekének. Minden hónap utolsó munkanapján jelentkezünk a legújabb számmal, de negyedévente, évszak szerinti különszámot is adunk ki. Ezekben a különszámokban igyekszünk a régi, már jól ismert szereplők közül visszahozni néhányat, amiket meg tudunk szerezni a francia jogtulajdonosoktól. A teljesség igénye nélkül: Pif és Herkules, Leonard, Rahan, Arthur a szellem, Smith és Wesson. A Kockásnak volt a kilencvenes évek elején fekete-fehér megjelenése is, ezt is folytatjuk Fekete-Fehér Kockás címen, ami szitén havi megjelenésű. 

Van kedvenc figurád? 

A kedvencen Iznogoud, egy török nagyvezír, aki kalifa szeret ne lenni a kalifa helyett, de az utolsó pillanatban valami mindig keresztülhúzza a számításait. 

lokál
Irodalmárok a Zrínyiek nyomában
 
zene
Halott Pénz: #anemaznem
 
zene
Menyhárt Jenő – Víg Mihály