Pécs Cabrio
Pécs Cabrio
szerk / 2018-05-30 lokál
Nem volt egyszerű, de azért csak-csak beköszöntött a jó idő. Ez pedig annyit jelent, hogy az emberek szívesebben töltik szabadidejüket a friss levegőn, legyen az egy belvárosi séta vagy egy kellemes erdei kirándulás. Mivel a listázások legdinamikusabb korát éljük, úgy gondoltuk, összeállítunk néhány olyan listát, melyek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a legtartalmasabban tudjátok eltölteni azt az időt, amit a szabad ég alá terveztek. Itt a Pécs Cabrio, ahol tetőre nincs szükség!     

A legjobb szabadtéri helyek egy-egy italhoz

PMFC stadion

Sokan nem hiszik, de tényleg a PMFC stadion a legjobb szabadtéri söröző Pécsen. Ha szép idő van, süt a nap, megy a meccs, ez a legjobb szórakozás, amit egy sörivó ember kívánhat magának. Jóféle Szalont lehet szürcsölgetni, feltéve, ha hozzájut a gyanútlan szurkoló, mert sajnos a büfé szolgáltatásának színvonala hagy némi kívánni valót maga után. De ha a hosszas sorban állás végül sört eredményez, lehet élvezni a napfényt, a meccset és az egész fílinget.

SZIT

A Szent István tér generációk óta a legkedveltebb találkozó- és randihely, ami alapból azt is jelenti, hogy az itt eltöltött órákhoz bizony valamilyen ital is dukál. Nyílhat bármilyen menő kerthelyiség a környéken, az biztos, hogy itt mindig többen hesszelnek, mint bárhol máshol. Mi is nagyon szeretjük a SZIT-et, de fokozottan figyeljetek arra, hogy szemetet ne hagyjatok magatok után! (Figyelem! Egy hatályban lévő önkormányzati rendelet értelmében tilos alkoholt fogyasztani Pécs közterületein!)

Északi Várfalsétány

Nem túl kihasznált, nem is túl ismert, de fantasztikus helye a városnak az Északi Várfalsétány. A Káptalan utcai Múzeum Galéria mögötti gyönyörű területen előszeretettel töltik szabadidejüket közvetlenül suli után a középiskolások. Egy nyugis óra eltöltéséhez az egyik legideálisabb hely, viszont a szemetet a kukákba dobjátok! (Figyelem! Egy hatályban lévő önkormányzati rendelet értelmében tilos alkoholt fogyasztani Pécs közterületein!)

A Nyolc Boldogság terasza

2012-ben épült meg a Kálvária-dombon a Nyolc Boldogság terasza, ahonnan a város nagy része belátható. A templomtól és a stációktól kerítéssel elválasztott út vezet a kilátóteraszhoz, ahonnan megcsodálhatjuk az alattunk fekvő belváros látnivalóit. Ideális helyszín egy ital szabadtéri elfogyasztásához, aki még nem próbálta, próbálja ki nyugodtan. Itt se szemeteljetek! (Figyelem! Egy hatályban lévő önkormányzati rendelet értelmében tilos alkoholt fogyasztani Pécs közterületein!)

Niké-szobor

Ha gyönyörködni szeretnél az esti Pécs látványában, nem is tudunk jobb pontot ajánlani, mint a Niké-szobrot. Óvatosan üljetek ki a szobor talapzatára, fogjatok egy szép italt, és gyönyörködjetek a látványban! 101% pécsi élmény! (Figyelem! Egy hatályban lévő önkormányzati rendelet értelmében tilos alkoholt fogyasztani Pécs közterületein!)

A legjobb szabadtéri sportolási lehetőségek

Mecsextrém Park

Játék és sportolás egyben – ezt nyújtja a Mecsextrém Park, ami tökéletes választás egy kis testmozgáshoz. Az alpesi kötélpark pályái az adrenalinlöketen kívül eléggé megdolgoztatják a testet, csakúgy, mint a mászófalak, és akkor a ballancebike-ról még nem is beszéltünk. Az összes sportolási, mozgási lehetőséget lehetetlenség felsorolni, irány az Arpád-tető, és kezdődhet az izgalmakkal teli mozgás!

Central Wakeboard Park

A Tüskésréti tó a pécsiek új kedvenc helye, ahol számtalan sportolási lehetőség közül lehet választani. A fő profil természetesen a wakeboard, de aki nem szeretne ennek a sportnak hódolni, az se csüggedjen. Van itt egy 1,2 kilométeres futópálya éjszakai világítással, de itt található a város legnagyobb szabadtéri konditerme is, nemrég pedig egy 650 négyzetméteres modern játszótér épült, ahol egy műfüves focipálya is helyet kapott.

Mandulás tornapálya

A Mandulás tornapálya már nagyon régóta, és még mindig sokaknak biztosítja azt, hogy gyönyörű környezetben sportolhassanak. A futópálya 1,5 km hosszú, a szintemelkedése 113 méter, azaz kezdők is nyugodtan belevághatnak az itteni sportolásba. A tornapálya épített eszközei finoman szólva sincsenek jó állapotban, sajnos közülük sok egyáltalán nem használható, de magáért a futásért érdemes a Mandulásba látogatni.

Diana téri sportpark

A legfrissebb szabadtéri sportolási lehetőséget nyújtó parkot áprilisban adták át Kertvárosban. 15 kültéri eszközt telepítettek ide, melyen 140-150 féle gyakorlat végezhető bárki számára teljesen ingyen. Üdvözöljük az ilyen kezdeményezéseket, és várjuk már, hogy az ígéreteknek megfelelően hasonló park épüljön a Péchy Blanka téren és a Köztársaság téren is.  

Zsolnay Kulturális Negyed kosárpályája

A legmenőbb szabadtéri kosárpálya a Zsolnay Kulturális Negyedben található. Van annak valami egészen különleges hangulata, hogy a történelemmel átitatott térben becsűrünk egy csont nélküli triplát a kosárba. Tudják, és érzik is ezt sokan, ezért szerencsére rengetegen használják a pályát, ahol néha vérre menő csatákba is belefuthatunk.    

A legjobb piknikező helyek

Malomvölgy

A legjobb, ami velünk történhetett, az az, hogy a közelünkben van egy olyan csoda, amit Malomvölgynek hívnak. A parkerdő és a tó busszal, gyalog, kerékpárral könnyen megközelíthető, azaz tényleg csak egy kőhajításnyira van a város szélétől ez a gyönyörű pihenőhely. Elő az elemózsiás kosárkát, a plédet, esetleg a grillt, és máris lehet élvezni a legmagasabb szintű piknikezés minden szép pillanatát!

Égervölgy

Az Égervölgyi tó is csodaszámba megy! A piknikezők Kánaánja, ami nem is csoda, hiszen a Mecsek egyik gyöngyszeméről van szó. Heverészni a fűben, nagyokat sétálni, főzni, sütni egy jót a kialakított tűzrakóhelyeken olyan élmény, amit semmivel nem lehet pótolni. Az Égervölgy remek kiindulópont a Jakabhegy felfedezéséhez, de azt se felejtsük el, hogy a közelében található Teca Mama kisvendéglője, ami odafele és visszafele is kötelező megálló. 

Víztározó

A Buday Dezső utca felett található víztározót körbeölelő park annyira nem ismert piknikező placc, de így is sokan felkeresik. Pléd, némi étel és ital kell a teljes élményhez, amit nem más nyújt, mint a semmihez sem hasonlítható panoráma. Jó hír, hogy nemrég nyílt meg a víztározó közelében a Czukor Borsó, ahová érdemes beugrani egy sütire, üdítőre, esetleg egy fröccsre.  

Tettye-katlan

A Tettye az egyik legszebb városi park, de igazán piknikezni egy kicsit feljebb, a katlanban, vagy ahogy sokan ismerik, a kutyafuttatón lehet. Gyönyörű füves placc, kialakított tűzrakóhely, rengeteg kutya, sok ember, azaz csak az válassza ezt a helyszínt piknikezéshez, aki szereti a nyüzsit, hiszen itt nem nagyon lehet egyedül az ember. De aki mégis nyugalomra vágyna, az innen egy 2-3 perces sétával megtalálhatja a tuti helyet, ahol ugyancsak van tűzrakó hely, ráadásul gyönyörű a kilátás a városra.

Kőbánya park

Kevesen ismerik ezt a csudajó helyet, de érdemes megismerkedni vele. A legegyszerűbben a Kisszkókó dűlőn át közelítheted meg, konkrétan az út tetején található a Kőbánya park. Ha leküzdötted az eléggé megerőltető sétát (az út vége ugyanis több mint meredek), nincs más dolgod, mint élvezni ezt a gyönyörűen rendben tartott helyet, ahol a gyerekeket játszótér, a felnőtteket pedig tűzrakóhely várja. Meg csönd és nyugalom.

A legjobb szabadtéri események

Pécsi Nyári Színház

Tegyük össze a kezünket, hogy nálunk ilyen is van! A Pécsi Nyári Színház a színházkedvelők nyári menedéke, ahol elsősorban szórakoztató darabok mennek, de azok legalább magas színvonalat képviselnek. Lapzártánkkor még nem ismert az idei program, annyi tűnik biztosnak, hogy csak júniusban indul a rendezvénysorozat. A Pécsi Horvát Színház elkészültével talán az Anna utcában is élvezhetjük idéntől a darabokat a Káptalan utcai Szabadtéri Színpad mellett. Figyeljétek az ezzel kapcsolatos híreket!

Fishing on Orfű

Orfű már-már Pécs része, a Fishing szervezői pedig pécsiek, így a fesztivált ezennel pécsinek vesszük. Június 20-tól 23-ig újra benépesül a Panoráma Camping, aki időben vett jegyet, biztosan bejut, a későn ébredők viszont tutira hoppon maradnak. Az ország legmenőbb alterfesztiválja a legszerethetőbb az egész hazai fesztiválfelhozatalból, ami nem is csoda, hiszen ilyen parádés helyszínen nem sok könnyűzenei eseményt szerveznek.

Sétatér Fesztivál

A Sétatér Fesztivál stabil pontja a szórakozni vágyó pécsieknek. A sétatéri gesztenyefák árnyéka alatt szép borokat kóstolgatva, de sajnos közepes minőségű ételeket eszegetve is jól telik az idő. Erre a hangulatra jönnek még rá a koncertek, melyek abszolút kerekké teszik az itt töltött időt. Nem is csoda, hogy minden évben rengetegen vesznek részt a Sétatér Fesztiválon. Idén június 7-től 17-ig lehet átélni az élményt.

Zsolnay Fényfesztivál

Június 28.-július 1. – ezt a dátumot kell idén megjegyezni, ekkor lesz ugyanis a Zsolnay Fényfesztivál, ami egymást követő két évben elnyerte „Az év eseménye” kategóriában a Made in Pécs-díjat. Ebből is látszik, hogy egy nagyon jó és színvonalas rendezvényről van szó, ami – valljuk be – már nagyon ráfért a városra. Többezer embert kápráztatnak el a fényfestések és a napközbeni utcai produkciók, úgyhogy aki még nem próbálta, idén ki nagy hagyja!

A legjobb mecseki túrák

Jakab-hegy

A Babás-szerkövektől a Pálos kolostor romjáig tartó túra igazi élmény! Útvonal: Babás-szerkövek–Sas-fészek–Zsongorkő–Pálos kolostor romjai. Egész úton csodálatos panoráma tárul a kirándulók szeme elé, melynek végpontja a Pálos rend félbehagyott kolostorépületéből kialakított kilátó, amit 1985-ben adtak át. Ezen a helyen keresztezi egymást a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és a Mecseki Zöldtúra útvonala.

Óbányai-völgy

Mecseknádasdtól Kisújbányáig tart ez a gyönyörű Kelet-Mecseki túra. Mecseknádasdtól 3-4 kilométeres műúton való gyaloglás után meg is érkezünk a csodálatos Óbányára, ahol sok szép tartalmas órát lehet eltölteni. Kisújbánya felé haladva források, kisebb vízesések tarkítják utunkat, ami tényleg olyan, mint egy elképzelt mesevilág. Nagyon ajánljuk!

Püspökszentlászló

Maga a csoda! Az aprócska kis falut egyetlen utca alkotja, csodás házakkal, és ez még csak a kezdet, mert számos szép érdekesség van itt, amit feltétlenül látni kell! A falu fő nevezetessége a Püspöki kastély és templom, amely közvetlenül a gyönyörű arborétum mellett található. A kastélyt Eszterházy Pál László pécsi püspök építtette, és arról is nevezetes, hogy 1955-ben itt raboskodott házi őrizetben néhány hónapig Mindszenty József is. Az arborétum pedig maga a földi Paradicsom, az itt eltöltött idő a legjobb feltöltődést szolgálja.   

A Dömörkaputól Remeterétig

A Közép-Mecsek gerincén vezető túra lélegzetelállító látványt nyújt, érdemes kipróbálni! A túra során több kilátó is utunkba akad, melyek egytől-egyig gyönyörű panorámát kínálnak. A Dömörkaputól utunk a TV-toronyhoz vezet, ahonnan a sárga sávot követve elhagyjuk a Misinát és a Tubesre érünk. Innen a sárga sáv jelzését követve leérkezünk a Lapisra, ahonnan a zöld háromszögön kanyarogva a Sós-hegyi kilátóig vezet az út. Innen a zöld háromszöget, majd a zöld keresztet követve a Remeterétre érünk.  

Lóri-völgy

Orfűtől 5 kilométerre fekszik a Lóri-völgy, ahol igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk. Van itt egy rendben tartott takaros kis kulcsosház, ami idilli pihenést nyújt a túrázóknak. Kissé távolabb ettől a háztól, egy jelöletlen erdészeti úton egy gyönyörű vadászházra is bukkanhatunk, mely mellett a Lóri-forrás csörgedezik. A környéken kirándulva érdemes a sárga négyszöget követve egy kicsit mélyebben is behatolni a Lóri-völgyébe.  

lokál
Portré: Hanzli Fanni
 
lokál
Tettyei Romok: Pécs 2024
 
zene
Frenk