Speckó – Legyen több találkozás!
Speckó – Legyen több találkozás!
Happ Zsuzsa / 2018-08-08 lokál
A Speckó egy különleges közösség. Tagjai fogyatékkal élők és segítőik. Céljuk a fogyatékossággal élő és az egészséges társadalmi csoportok megismertetése egymással. Ennek keretében speciális szabadulószobát építettek a Létra Közösségi Alkotóház pincéjében.

„Vannak köztünk fogyatékossággal élők és egészségesek, pszichológusok, szociális segítő végzettségűek, művészek és műszaki emberek egyaránt. És vannak szervezeti partnereink, akik segítik a tevékenységünket” – így mutatja be a Speckót Pintér Csaba, a közösség alapítója, és összefoglalja eddigi tevékenységüket. „Az elmúlt években különböző pályázati forrásokból valósítottunk meg érzékenyítő programokat. A Hétköznapi küldetések programunk során például különböző falvakban a helyi kulcsemberekkel együtt különböző intézményekbe és szolgáltatókhoz mentünk el és megnéztük, hogyan működnek azok különböző fogyatékossággal élők számára. A pályázati támogatás nélkül létrehozott, zéró költségvetésű Élményalap programban pedig élményfelajánlásokat gyűjtöttünk a fogyatékkal élők számára. Az volt a célunk, hogy kihozzuk őket a szeparációból és a társadalmat kicsit közelebb hozzuk hozzájuk. Azt gondoljuk ugyanis, hogy egymástól tanulhatnak a legtöbbet, csak erre alkalmat kell teremteni. Ezért a programunkért Ausztriában egy társadalmi integrációs díjat vettünk át.” Jelenleg is dolgoznak egy fotó- és videósorozaton, amelyben a fogyatékkal élőket olyan helyzetekben mutatják meg, ahogyan ritkán látjuk őket.

Legújabb projektjük a Mentsd meg a Paralányt! című szabadulószobás játék, amely műfajában egészen egyedülálló. „A Paralány egy sérült kislány, aki a játék elején megreked két világ között, nem lát, nem hall és nem is mozog, viszont gyakran levitál. Csak úgy tud ebből az állapotából továbblépni, ha segítesz neki, hogy kijusson a szobából és a szeparációból. Közben pedig neked is át kell élned az érzékelés hiányosságait, alternatív módjait. Ez egyébként egy játéksorozat lesz, most az első részét játszhatják a jelentkezők, a második réssszel év végére készülünk el” – árulja el Csaba a játékról. Mindig van egy fogyatékossággal érintett játékvezető a helyszínen, akivel utána a csapat átbeszéli az élményeket. „Általában ez a megbeszélés is nagyon izgalmas. Akik eddig kipróbálták, azt mondták, nem úgy jöttek ki, mint ahogy bementek. A játékosok részvételükkel egy fontos és jó ügyet támogatnak, miközben szórakoznak” – Csaba így kapcsolja össze a Speckó küldetését a játékosok örömével. A szabadulószobás játék optimális csapatlétszáma 2-5 fő, és 8 éves kortól ajánlják. Időpont foglalható a honlapjukon.

A Speckóban ezen kívül ősztől újra lesznek integrált jógaórák, ahol egészségesek és fogyatékkal élők együtt vesznek részt a foglalkozásokon.

Keressétek a speckó programokat a Speckóban!

www.specko.hu
https://www.facebook.com/sspecko

 

 

 

 

 

súgó
Garzonpánik
 
ételital
Teszteltük: Hrabal
 
ételital
Külvárosi gasztró: Garden Café